Toimitilareferenssi

Hämeenkylän koulu

Vantaa
2019

”Eleetön projekti” tuotti tyytyväisen asiakkaan

Vantaan kaupungin tilakeskus rakennutti hiljattain kaksi peruskoulurakennusta, Hämeenkylän yhtenäiskoulun sekä Rajatorpan alakoulun, allianssimallilla. Molemmissa päätoteuttajana oli NCC Suomi Oy – ja molempiin Betset toimitti kaikki betonielementit. Lopputulokseen ovat tyytyväisiä niin rakennuttaja ja rakentaja kuin loppukäyttäjäkin.

Nykyinen koulurakentaminen poikkeaa perinteisestä ennen kaikkea siinä, että opetustilat tehdään mahdollisimman helposti muunneltaviksi. Päivittäinen muunneltavuus hoituu nykyaikaisella siirtoseinätekniikalla, kun taas pitkällä aikavälillä muunneltavuuden ydin on myös näissä vantaalaisiin kouluihin valittu pilari-palkki-runko.

”Tällainen betonielementtirakenteinen on paras mahdollinen, kun pyritään pitkiin jänneväleihin ja hyvään muuntojoustavuuteen. Koulun toiminnalliset vaatimukset ehtivät muuttua moneen kertaan betonirungon elinkaaren aikana”, pohtii NCC:n työpäällikkö Jaakko Hakala.

Hakala on terveesti ammattiylpeä molempien kouluhankkeiden toteutuksesta ja erittäin tyytyväinen yhteistyön toimivuuteen sekä allianssiryhmän sisällä että materiaalitoimittajien kanssa. Erikseen hän mainitsee Betsetin, jonka toimitukset sujuivat hänen mukaansa mallikelpoisesti. Pilari-palkki-rungon lisäksi myös Hämeenkylän koulun julkisivut saavat Hakalalta kiitosta.
”Kaikki saumat saatiin piiloon, mikä oli arkkitehtoninen lähtökohta.”


Jaakko Hakala, NCC

Julkisivun aaltokuvio tuli ideoiduksi yhdessä niin, että toteutus olisi laadukas ja edullinen ja täyttäisi kaikkien hankkeen osapuolten tarpeet.

Kohteen pääsuunnittelija Juha Salmenperä Arkkitehtitoimisto Frondelius Keppo Salmenperä Oy:stä kertoo, että betonielementin valintaa Hämeenkylän koulun julkisivuun helpotti aiempi yhteistyö Betsetin kanssa.

”Vaikka suunnitelmat eivät olleet täysin valmiit, rakennetta päästiin ideoimaan riittävän pitkälle. Tavoite oli ulkonäöltään onnistunut, saumaton julkisivu. Tässä tavoitteessa myös onnistuimme”, Salmenperä kertoo.

Julkisivuja kehuu myös Hämeenkylän koulun rehtori Pasi Majasaari. Hän toteaa niiden betonirakenteisuuden herättäneen ennakkoon myös epäilyjä lopputuloksen esteettisestä laadusta.

”Lopputulos on visuaalisesti erittäin hieno”, hän sanoo.


Pasi Majasaari, Hämeenkylän koulu

Betset toimitti elokuussa 2020 käyttöönotetun Hämeenkylän koulun runkoon kaikki betonielementit. Yhteensä palkkeja, pilareita, ontelolaattoja ja seinäelementtejä koulun ja hankkeeseen myöhemmin lisätyn liikuntahallin rakenteisiin tarvittiin runsaat 1100 kappaletta. Hallin yläpohjan pääkannattajiksi tilattiin – niin ikään Betsetiltä – 21 HTT-laattaa. Valkobetoniset profiilikuvioidut julkisivuelementit valmisti Betsetin Turun tehdas.

Betsetin toimitus Rajatorpan koulun työmaalle koostui yhteensä runsaasta 800 palkista, pilarista, seinäelementistä ja ontelolaatasta. Tämä kohde valmistui alkuvuodesta 2020.